ostrzenie

Każde narzędzie posiadające krawędź tnącą powinno być odpowiednio konserwowane oraz zawsze prawidłowo naostrzone, aby było gotowe do pracy. Praca dobrze naostrzonym nożem jest bardziej wydajna, precyzyjna, ostrze jest pewnie prowadzone, dzięki czemu jest mniejsze ryzyko przypadkowych zranień. Każdy nawet mocno stępiony nóż można odpowiednio naostrzyć dobierając właściwą ostrzałkę lub system ostrzący i prawidłowo przeprowadzając proces ostrzenia. Dlatego warto pamiętać, aby ostrzenie zaczynać od ostrzałek o mniejszych gradacjach np. od ostrzałki Haidu HCJ-280, stopniowo przechodząc do większych gradacji np. Haidu HCJ-1000. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są systemy ostrzące pozwalające zmieniać kolejno gradację kamieni ostrzących oraz dzięki prowadnicom utrzymać precyzyjnie zadany kąt ostrzenia. Profesjonalne systemy ostrzące oferują firmy Lansky np.: zestaw Professional LKCPR, czy ostrzałkę ceramiczno-diamentową Diamond/Ceramic  4-Rod Turn Box TB-2D2C lub firma Ganzo oferująca ostrzałkę Ganzo Touch Pro. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są ostrzałki kieszonkowe, które ze wzglądu na małe rozmiary można zabrać w teren, aby na bieżąco podostrzać używany nóż. W tej sytuacji bardzo dobrze sprawdzają się np. ostrzałka Lansky Quadsharp QSHARP, umożliwiająca ostrzenie pod najbardziej popularnymi kątami oraz np. kamień do ostrzenia Lansky Super Arkansas Pocket Stone LSAPS. Ponadto ciekawymi ostrzałkami są np. Haidu HCH-180 do wstępnego ostrzenia siekier i toporków oraz kamień ostrzący Opinel Stone, który pozyskiwany  jest  ze złóż w Lombardii, gdzie od XV wieku wydobywa się materiał na kamienie ostrzące.

Aktywne filtry