Ostrzałki

Każde narzędzie posiadające krawędź tnącą powinno być odpowiednio konserwowane oraz zawsze prawidłowo naostrzone, aby było gotowe do pracy. Praca dobrze naostrzonym nożem jest bardziej wydajna, precyzyjna, ostrze jest pewnie prowadzone, dzięki czemu jest mniejsze ryzyko przypadkowych zranień.
Nawet mocno stępiony nóż można odpowiednio naostrzyć dobierając właściwą ostrzałkę lub system ostrzący i prawidłowo przeprowadzając proces ostrzenia. Warto pamiętać, aby ostrzenie zaczynać od ostrzałek o mniejszych gradacjach np. od ostrzałki Haidu HCJ-280, stopniowo przechodząc do większych gradacji np. Haidu HCJ-1000.
Bardzo wygodnym rozwiązaniem są systemy ostrzące pozwalające zmieniać kolejno gradację kamieni ostrzących oraz dzięki prowadnicom utrzymać precyzyjnie zadany kąt ostrzenia. Profesjonalne systemy ostrzące Lansky Professional LKCPR, czy Ganzo Touch Pro Ultra umożliwią naostrzenie noża bez ryzyka zmiany zadanego kąta ostrzenia.

Ostrzałki ręczne

Umożliwiają przywrócenie ostrości roboczej noża, siekiery, maczety oraz każdej innej krawędzi tnącej „z ręki”, co jest szczególnie wygodne w terenie. Ostrzałki ręczne można podzielić: na kamienie ceramiczne (naturalne i syntetyczne), ostrzałki diamentowe, ostrzałki o kątowych układach ostrzących typu V np. z węglikiem spiekanym oraz przenośne, kompaktowe ostrzałki z kilkoma układami V, posiadające również kamień ceramiczny lub pręcik diamentowy.

Ostrzałki stacjonarne

Stacjonarne zestawy ostrzące ręczne lub elektryczne, doskonałe do ostrzenia narzędzi w domu lub warsztacie. Posiadają kilka kamieni ostrzących różnych gradacji, pozwalają przeprowadzić pełny proces ostrzenia, bez ryzyka zmiany zadanego kąta ostrzenia. Bardzo pomocne do utrzymania właściwej ostrości roboczej noży i narządzi zabieranych w teren oraz noży kuchennych.


Oferujemy ostrzałki ręczne oraz stacjonarne następujących marek: Ganzo, Haidu, Lansky, Opinel, Schrade i Victorinox.